Veer(le)kracht

Veer(le)kracht

“Jullie hebben toch geld gespaard voor mijn studie? Ik wil graag dat jullie dat geven aan het Máxima, om ook andere kinderen met hersenkanker te helpen”

- Veerle, 28 januari 2022, vlak na haar diagnose.

Veer(le)Kracht

Begin 2022 werd bij Veerle – toen bijna 12 jaar – een Diffuus Midlijn Glioom (DMG) vastgesteld, een zeldzame en agressieve vorm van hersenkanker, met een tot nu toe zeer lage overlevingskans. Op 8 maart 2023 overleed Veerle aan deze ziekte.

Veerle, vrolijk, positief en veerkrachtig als ze was, ging na de diagnose niet bij de pakken neerzitten. Met familie en vrienden startte zij het initiatief Veer(le)kracht, waarmee ze geld wilde inzamelen voor broodnodig en vernieuwend onderzoek naar DMGs bij kinderen in Nederland. Om kinderen met een DMG, zoals Veerle, een betere kans op overleven te bieden.

Buiten Europa zijn enkele, veelbelovende medische trials gestart op het gebied van DMG. Artsen van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (“PMC“) willen deze trials naar Nederland halen. Het eerste concrete doel van Stichting Veer(le)kracht was het ophalen van het bedrag van €200.000,- dat nodig was om de eerste trial (met het middel ONC201) op te starten. Dit eerste doel werd in zeer korte tijd bereikt, en dr. Jasper van der Lugt en zijn team van het PMC hebben daarom deze trial in november 2022 kunnen starten. 

Inmiddels zijn de eerste patiënten in deze trial opgenomen.  Er is ook vanuit het buitenland grote belangstelling om deel te nemen aan deze trial en volgende trials, er hebben zich al meerdere gezinnen gemeld. De trial is nu ook beschikbaar voor kinderen die nog radiotherapie moeten krijgen (dus vlak na diagnose) en voor kinderen met terugkeer van ziekte.

Aan alle Veer(le)kracht-donateurs, groot en klein: duizendmaal dank! Zonder jullie giften en de vele mooie acties die sinds onze oprichting zijn gestart, was dit simpelweg niet mogelijk geweest!

Steun onze missie!

Logo_Veerlekracht-01 (1)
nl_NLDutch